Shintolaisuus on osa japanilaista kulttuuria
uskonto

Shintolaisuus on osa japanilaista kulttuuria

Shintolaisuus on hieman vähemmän tunnettu uskonto johtuen siitä, että sen seuraajia löytyy lähinnä yksinomaan Japanista. Kyseessä on kuitenkin yksi maailman vanhimmista uskonnoista.

“Shintolaisuus” sanana on peräisin kiinankielisestä sanasta “Shen tao”, joka merkitsee “jumalten tietä”. Useimmiten shintolaisuutta ei pidetä Japanissa varsinaisesti uskontona, vaan ennemminkin japanilaisena elämäntyylinä, sillä se keskittyy rituaaleihin ennemmin kuin uskonnollisuuteen. Tämän ajatuksen ansiosta shintolaisuus ja buddhalaisuus ovat pystyneet olemaan rinnakkain ihmisten elämässä toisiaan kumoamatta. Shintolaisia rituaaleja suoritetaan tyypillisesti esimerkiksi lapsen syntyessä tai avioitumisen yhteydessä, kun taas buddhalaisia rituaaleja voidaan noudattaa joissain muissa elämänvaiheissa.

Shintolaisuus perustuu ajatukseen siitä, että japanilaiset ihmiset sekä Japani ylipäätään ovat jumalallisia. Shintoismissa ei ole ketään erityistä karismaattista johtohahmoa tai perustajaa, eikä siihen liity mitään uskonnollisia teoksia, joita pidettäisiin pyhinä. Shintolaisuuteen kuuluu oleellisena osana omistautuminen näkymättömiin hengellisiin voimiin ja olentoihin, joita kutsutaan kameiksi. Näitä palvotaan alttareilla ja erilaisia rituaaleja suorittamalla, joiden myötä päästään yhteyteen henkimaailman kanssa. On kuitenkin huomattava, että kami ei tarkoita jumalaa tai jumalia. Ne ovat pohjimmiltaan hyväntahtoisia henkiä, jotka tuovat oikein kohdeltuina ihmisten elämään menestystä ja terveyttä. Kamien tarkkaa lukumäärää ei ole määritelty, mutta niitä on arviolta yli miljoona.