Pyhiinvaelluksella tarvitaan hyvät kengät
uskonto

Pyhiinvaelluksella tarvitaan hyvät kengät

Monissa uskonnoissa tehdään pitkiäkin pyhiinvaellusmatkoja jalan. Toisissa uskonnoissa matkaa kuuluu taittaa jalan erityisesti silloin, kun matkan tarkoituksena on syntien sovittaminen, mutta tavallisempaa on, että jalkineet valitaan huolellisesti kestämään matkan rasitukset ja suojaamaan vaeltajan jalkoja pitkällä matkalla ja usein vaativissa maastoissa.

Vaelluskenkä on paras valinta pitkälle pyhiinvaellukselle, vaikka reitti kulkisikin etupäässä teitä pitkin, kuten esimerkiksi Pyhän Jaakon vaellusreitti Santiago de Compostelaan.

Erityisesti vaelluskenkiä valittaessa hyvä istuvuus on ensisijaisen tärkeä valintakriteeri. Kokeile – ja käytä – vaelluskenkää aina kaksi sukkaa päällekkäin. Tällä tavalla ehkäiset hiertymien syntymisen. Muista, että varpaan kärki ei alamäessäkään saa osua kengän kärkeen.

Mikäli sinulla ei aikaisemmin ole ollut tapana ostaa kenkiä netistä, kannattaa sinun pyhiinvaellusta suunnitellessasi ja etenkin vaelluskenkien kohdalla tehdä poikkeus, sillä oikean jalkineen valinta on iso ja kallis päätös, jonka harkintaan täytyy käyttää riittävästi aikaa. Juuri tästä netistä ostamisessa on parhaimmillaan kyse. Voit rauhassa sovitella jalkinetta useampana päivänä, kunhan vain muistat palauttaa ajoissa kengät, jotka eivät olleetkaan sopivat.

Kotona sovittaessasi voit myös vaihtaa jalkaan erilaisia sukkia, mikä on merkittävää vapaa-ajan jalkineita valittaessa. On tärkeää, että kenkään mahtuu tarvittaessa lämpimämpi vaihtoehto, mutta ei ole miellyttävää, jos se ohuempaa sukkaa käytettäessä hölskyy jalassa.

Kotona voit myös tunnustella, ovatko kengät sopivat myös illalla, kun jalat ovat turvoksissa. Lisäksi niiden täytyy olla käyttökelpoiset myös aamupäivisin, kun lihakset ovat yön jäljiltä levänneet ja selvästi pienemmät kuin iltaisin. Jos jalkasi tuppaavat turpoamaan paljon päivän kuluessa, kannattaa ehdottomasti valita kengät, joiden säätäminen leveyssuunnassa on helppo tehdä liikunnan aikana useampaankin kertaan, sillä pitkät kävelymatkat lisäävät jalkojen turpoamista etenkin, jos ilmat ovat lämpimät.

Sandaalit pyhiinvaellusjalkineina
Toinen perinteinen pyhiinvaellusjalkine on nykyisin etenkin muslimien ja hindujen suosima sandaali, joka kuuluu myös kristilliseen peruskuvastoon. Kristityt etenkin kylmissä maissa käyttävät itse huomattavan vähän sandaaleja verrattuna esimerkiksi Palestiinan alueen väestöön, josta kristillinen peruskuvastomme on peräisin. Voit testata ajatusta kuvittelemalla Jeesuksen tai jonkun apostoleista käyttämään jonkin muun tyyppisiä jalkineita. Onnistuuko?

Kun jokaisen muslimin tulisi tehdä kuuluisa vaellus Mekkaan ja Medinaan ainakin kerran elämänsä aikana, käytetään pyhiinvaelluksilla huomattavan paljon erilaisia sandaaleja. Perinteinen nahkasandaali, jossa on myös ohut nahkapohja, ei ole kovin mukava jalkine tottumattomalle, mutta kun jalat ovat tottuneet tällaisiin kenkiin, ovat ne miellyttävät ja etenkin kuumissa olosuhteissa todella toimivat.