Hindulaisuus
uskonto

Hindulaisuus

Hindulaisuus on uskonto, jolla ei ole selkeää perustajaa tai syntymisaikaa, vaan se on kehittynyt ajan myötä historian saatossa. Vanhimpia hindulaisuuteen viittaavia tekstejä, joita kutsutaan nimellä “veda” , on kirjoitettu jopa 1500 vuotta ennen ajanlaskun alkua. On kuitenkin viitteitä siihen, että hindulaisuus on jossain muodossa ollut olemassa jo neljätuhatta vuotta sitten, jolloin se on ehdottomasti yksi maailman vanhimmista yhä elinvoimaisista uskonnoista. Tämän lisäksi hindulaisuus on ehdottomasti yksi monimuotoisimmista uskonnoista, sillä siihen on arvioitu kuuluvan peräti 330 miljoonaa eri jumalaa. Valtavasta jumalten kirjosta huolimatta hindulaisuudessa on yksi pääjumala, jota kutsutaan nimellä Brahma. Hindulaisuudessa uskotaan, että Brahma on osa kaikkea todellisuutta ja että se esiintyy kolmessa eri muodossa, joita ovat Brahma (luoja), Shiva (tuhoaja) sekä Vishnu (säilyttäjä). Muita jumalia hindulaisuudessa ovat monen muun muassa norsunpäinen Ganesha, Durga Devi, Vishnun eri ilmentymät kuten Krishna ja Rama, oppimisen jumalatar Saraswati, onnen ja vaurauden jumalatar Lakshmi, taivaan kuningas Indira, tulen jumara Agni sekä apinakuningas Hanuman.

Hindulaisuus on panteistinen uskonto, jossa jumalaa pidetään maailmankaikkeutena. Koska hindut uskovat, että Brahma on olemassa kaikkialla, on sitä myöten myös ihmiskunta jumalallinen kokonaisuus. Hindun hengellisenä päämääränä on päästä osaksi Brahmaa eli “maailmansielua”, jonka myötä hän vapautuu itsestään yksilönä. Hindulaisuuden perusajatteluun kuuluu, että ennen itsensä vapautumista ihminen syntyy yhä uudelleen ja pääsee sitä kautta yhä lähemmäs lopullista vapautumista. Jälleensyntyminen määräytyy karman perusteella. Kaikki menneet teot vaikuttavat siihen, mitä tulevaisuudessa ja tulevissa elämissä tapahtuu.

Vaikka hindulaisuus tunnetaankin erityisesti monoteismistaan, on kuitenkin huomattava, että hindulaisuudesta on olemassa hyvin monenlaisia eri koulukuntia, joista osaa voidaan pitää jopa ateistisena, sillä jumalhahmoja ei pidetä merkityksellisinä. Tärkein hindulaisuuden piirre onkin se, että Veda-teoksia pidetään pyhänä kirjallisuutena. Hinduille tärkeimpiä uskonnollisia teoksia ovat vedojen lisäksi Ramayana, Mahabharata sekä Upashinadat, joista löytyy erilaisia hengellisiä ylistyslauluja, rituaaleja, runoja sekä tarinoita. Näiden lisäksi tärkeä osa hindulaista perinnettä ovat Brahmana-tekstit ja erilaiset Sutrat.

Maailmassa arvioidaan olevan noin miljardi hindua, mikä tekeekin hindulaisuudesta maailman kolmanneksi suurimman uskonnon kristinuskon ja islamin jälkeen. Hindulaisuus on ylivoimaisesti yleisin uskonto Intiassa ja Nepalissa, jossa peräti 80 prosenttia maan kansalaisista tunnustautuu hinduiksi. Tämän lisäksi Intian ulkopuolella hindulaisuutta tunnustaa noin kolmekymmentä miljoonaa henkeä. Nykyään hindulaisuus on levinnyt myös muihin maailmanosiin ja etenkin länteen, jossa moni kokee sen ajattelumaailman ja hengellisyyden puoleensavetäväksi. Vaikka verrattain pieni määrä länsimaalaisia kääntyy hindulaisuuteen, ovat monet hindulaisuuden sivuhaarat kuten New Age- sekä Hare Krishna -liikkeet saaneet jopa miljoonia kannattajia ympäri maailmaa.